Paardencoaching

Wat is paardencoaching en wat is het niet?

Momenteel staat Sunrise paardencoaching even "on hold". Dit omdat er veel commotie is rondom de effectiviteit van paarden coaching. Dit is een logisch gevolg van de booming business van de uit de pan reizende paarden coach opleidingen. Helaas wordt er veel ondeskundig en daardoor ook gevaarlijk gewerkt. Oneerlijk voor mens en paard.

In het begin van de start van mijn bedrijf was ik me hier nog niet zo van bewust als nu maar ik had altijd een onderbuik gevoel. Hier heb ik naar geluisterd, om geen valse verwachtingen te kweken bij mensen die graag een sessie zouden willen volgen.

Na vele jaren ervaring in de paarden en dierenwereld dacht ik dat ik kon starten na mijn opleiding tot paardencoach. Met een diploma in de pocket ging ik aan de slag. Het liep, ik werd benaderd door oa de Hanze Hoge school, kreeg aanvragen....maar ik zei nee.

Mijn kennis vond ik niet voldoende om deze verantwoordelijkheid te dragen. Ik koos er voor om heel veel paarden zelf te observeren zonder daar een hulp vragende bij te betrekken. Door al deze observaties.....dagen, weken, maanden ben ik veel wijzer geworden en er ook achter gekomen dat, wil ik mezelf als paardencoach goed kunnen profileren, ik nog een heleboel moet leren.

Daar wordt aan gewerkt, in Oktober ben ik begonnen met de opleiding tot Freestyle instructeur bij Emiel Voest. Dit omdat ik denk dat dit de enige plek is waar ik echt iets kan leren over paarden en hun gedrag en daarbij wat de eventuele mogelijkheden zijn dit te gebruiken als coach en of ik dat wel wil. En wat ben ik geschrokken, ik dacht al zoveel te weten....maar ik weet nog zo weinig. Nu pas begin ik echt te leren begrijpen hoe paarden zijn. Nu pas is er eindelijk de verdieping die ik zocht en waardoor ik me niet gekwalificeerd genoeg voelde om als paardencoach aan de slag te gaan.

De omgang met paarden bied ik nog steeds aan, onder mijn toezicht mag iedereen kennis maken met mijn paarden en genieten van de omgang. Maar dat is het voor nu, het label coaching haal ik eraf en ik ga me verder specialiseren en verdiepen. Nog een lange weg te gaan, maar wat mooi om dit nu te kunnen doen en eindelijk vaste grond onder mijn voeten te voelen door de kundigheid waarmee de docenten van de Freestyle academy mij leren hoe paarden echt in elkaar zitten. En nee, deze opleiding is niet gericht op paarden coaching, maar ik zou hem iedere paardencoach aanraden en heroverwegen welke kant je er mee op wilt.

Ik volg deze opleiding met een enorme drive en leer elke dag weer zoveel bij.

Mijn dank is nu al groot.

Wordt vervolgd.

Met vriendelijke groet,

Josha Rijlaarsdam

Hoe werkt paardencoaching?

Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de reacties vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de belemmering mee te maken kan hebben.

Het belangrijkste effect van paarden coaching op mensen is tweeledig:
1. Je kunt even niet zo goed nadenken met een los paard in de bak, waardoor rationele denkprocessen omzeild worden.
2. Het paard neemt spanning van je over en reageert op je gevoel en uitstraling.

Door ons denken zijn wij in staat om ons gevoel te onderdrukken en weg te stoppen. Maar als je je gevoel onderdrukt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is. Het paard merkt onmiddellijk dat er een belemmering zit en reageert hier op. Doordat via de invloed van het paard als het ware een ‘andere ingang’ wordt genomen, namelijk via het gevoel, is de impact soms groter is dan bijvoorbeeld bij een therapeut aan tafel. Het paard, in combinatie met de vertaling van de paardencoach, zorgen ervoor dat je denken en voelen (opnieuw) met elkaar in verbinding worden gebracht. Zodra het paard merkt dat er geen verschil meer bestaat tussen hoofd en hart, zal het dit ook bevestigen door ontspannen bij je te komen staan. Het paard voelt dan aan dat jij weer ‘oké’ of ‘een geheel’ bent. Voor mensen is dit vaak positief confronterend om mee te maken. De sessie vindt plaats in een ring met een straal van 8 meter, zodat jij en het paard ook contact kunnen maken. Ik sta bij je, of buiten de ring en als iemand niet de ring in wil of kan is dat ook geen enkel probleem. Ook dan zal het paard spiegelen wat er gebeurt.

Individueel en in teamverband

Paardencoaching kan zowel op individueel niveau als in teamverband ingezet worden.

Op individueel niveau helpt paarden coaching vooral bij je persoonlijke bewustwording; (onbewuste) thema’s waar je mee zit, komen in een sessie paarden coaching direct naar boven. Het komt regelmatig voor dat iemand denkt het eigen thema te kennen, maar dat een dieperliggende oorzaak naar boven komt. Hierdoor ontstaat inzicht in de situatie en ervaar je ruimte en vrijheid om er op een andere manier naar te kijken en mee om te gaan.

In teamverband werkt paarden coaching op individueel niveau van de teamleden, maar daarnaast ook op de relaties tussen de teamgenoten. Tijdens een sessie laat een paard direct zien waar en/of bij wie de meeste energie zit, zonder dat hier een waardeoordeel (positief/negatief) aan wordt gekoppeld. De paardencoach begeleidt het geheel en de teamleden hoeven hierbij niet al te veel te praten. Door het zien van het beeld dat het paard geeft en het voelen van de energie in de bak, krijgt ieder teamlid zélf inzichten in de situatie die je (onbewust) al lang hebt aangevoeld. Hierdoor ontstaat binnen het team ruimte en vrijheid om anders naar de situatie te kijken en hiermee om te gaan. Mede omdat er tijdens de paarden coaching niet veel gesproken hoeft te worden, wordt deze manier van werken door teams als zeer veilig ervaren.

Doelgroepen

Paardencoaching is uitermate geschikt voor diverse doelgroepen. Het is zowel voor kinderen als volwassenen (met of zonder beperking) een goed hulpmiddel om hen te helpen in hun bewustzijn, welbevinden en ontwikkeling. Wel of geen ervaring met paarden doet er niet toe, zelfs mensen met angst voor paarden kunnen een sessie net zo goed aangaan als iemand die dagelijks met paarden werkt. Ik waarborg je veiligheid.

Daarnaast kan een paard als hulpmiddel ook heel goed worden ingezet voor mensen met bijvoorbeeld:

  • burn-out klachten
  • onzekerheid
  • angsten
  • psychische klachten
  • overgewicht
  • rusteloosheid, etc.
Tevens is paardencoaching waardevol om ieder persoon te laten ervaren hoe je via het paard contact kunt maken met jezelf en vanuit jezelf weer met een ander. Je gevoel en intuïtie spelen daarin een cruciale rol.